Protagio eerlijke cloud crowdfund

Door Koen de Jonge · 1 augustus 2022

Introductie

Na 21 jaar ProcoliX is het tijd voor een volgende stap. ProcoliX wil onder de naam Protagio eerlijke clouddiensten gaan leveren, zodat het Internet weer een veilige en vertrouwde plek kan worden, zonder trackers, zonder reclame en zonder poespas. Om te kunnen groeien en onze diensten aan het grote publiek te bieden hebben we geld nodig. We zijn op zoek naar ongeveer 5000 mensen die gemiddeld 100 euro investeren, zodat we clouddiensten kunnen leveren, zonder tracking, op een verantwoorde, duurzame, en transparante manier tegen een scherpe prijs.

Samen kunnen we van Protagio een succes te maken! Zo zorgen we er met z'n allen voor dat het internet een veiligere plek wordt, zonder de grote data-honger en oneerlijke handelspraktijken van 'big tech'.

Blog single

De Plannen

Protagio gaat zich richten op eerlijke clouddiensten voor particulieren, eenmanszaken en kleine ondernemingen.

Om dat voor elkaar te krijgen gaan we 5 dingen doen:

 • Mens voorop: menselijke support, inhoudelijke ondersteuning.
 • Diensten leveren: zoals domeinnamen, e-mail, cloudopslag, websites, veilige chat.
 • Op een vrije manier: zonder tracking, zonder reclame, zonder poespas.
 • Duurzaam en transparant: maatschappelijk verantwoord, zonder verspilling.
 • Open en concurrerend: met een open model en tegen een scherpe prijs.

Om dat goed te kunnen doen hebben we 500.000 euro nodig wat we willen gaan crowdfunden via crowdfundplatform CrowdAboutNow. Dit is hetzelfde crowdfundplatform dat Freedom Internet en BeterBoeken (nu Moonback) hebben gebruikt om hun financiering voor elkaar te krijgen.

Hier komt de link naar de crowdaboutnow campagne

Protagio is hiervoor op zoek naar ongeveer 5000 mensen die gemiddeld 100 euro investeren. Het gaat hier om een lening, het geld krijg je in 5 jaar terug met een jaarlijkse rente van 4% en leuke extra's zoals een gratis .nl domeinnaam voor de hele looptijd van de lening (vanaf 250 euro) of een Protagio Secrid om je bankpassen veilig te bewaren (vanaf 1000 euro).

Een goede start is..

Het halve werk, inderdaad! Het slagen van een crowd campagne hangt vaak af van een vliegende start in de eerste twee weken. Daarom is Protagio nu al toezeggingen aan het verzamelen. Wil je meedoen? Mail dan snel aan crowdfund@protagio.nl en laat hem weten voor welk bedrag je zou willen meedoen.

“Als alle IT bedrijven zich zouden opstellen als Protagio zag de wereld er waarschijlijk een stuk vriendelijker uit. Bij Protagio werken mensen met het hart op de goede plek en dat voel je aan alles. Hier ben je geen nummer en wordt je geholpen zelfs als je zelf niet helemaal weet wat je zou moeten willen. Neem nou e-mail, het lijkt zo eenvoudig, toch is het instellen op je laptop en op je telefoon niet altijd even eenvoudig. Dan helpt Protagio je toch verder. Alleen daarom al zou je ze moeten steunen.“

De mens voorop

De belangrijkste stap die Protagio wil maken is om in alles de mens voorop te zetten.

Dat begint bij ons product, wat zo eenduidig mogelijk werkt en er op gericht is om zo min mogelijk in de weg te zitten. Op die manier werkt de computer weer als een gereedschap, een hulpmiddel om wat je wil doen zo efficient mogelijk uit te voeren.

En als je er dan niet uit komt, dan kun je terugvallen op een kundige en begripvolle support-organisatie. En die wil je prima helpen, per mail, per chat, maar ook gewoon per telefoon en als je de moeite wilt of kunt nemen om naar ons toe te komen kan dat zelfs in een persoonlijk gesprek. Geen gescripte antwoorden, maar mensen die weten hoe het internet werkt helpen je verder.

Eerlijke clouddiensten

Wat bedoelt Protagio met dan met 'clouddiensten'. Dat is vrij eenvoudig: alle dingen die je nodig hebt in het dagelijk gebruik van 'het internet' zoals:

 • Een persoonlijke domeinnaam die makkelijk te beheren is.
 • Een veilige goed werkende e-mail dienst inclusief spamfilter en webmail.
 • Een plek om je website neer te zetten, bijvoorbeeld met Wordpress.
 • Een manier om je foto's en andere bestanden automatisch veilig te stellen en te delen, bijvoorbeeld met Nextcloud.
 • Een manier om veilig en private te chatten, bijvoorbeeld met Matrix.
 • Een virtual private netwerk ofwel vpn mogelijkheid, om er voor te zorgen dat je internet-access provider niet meekijkt wat je aan het doen bent.
 • Een shell-toegang mogelijkheid, voor als je commandline programma's wilt draaien zoals irc-clients.

Vrijheid

Protagio hecht sterk aan persoonlijke vrijheden. Bijvoorbeeld, het recht op privacy, maar dat niet alleen. Protagio vind dat je jezelf moet kunnen uiten zoals jij dat wilt. Daarom is Protagio een sterke ondersteuner van bijvoorbeeld de Hacker-gemeenschap en sponsort ze evenementen zoals MCH 2022 of ETH0 en Hacker Hotel. Naast de hacker-gemeenschap hecht Protagio sterk aan een in balans zijnde democratische rechtsstaat, vandaar dat bijvoorbeeld Petities.nl, de Koornbeurs en Cimedart ook door Protagio gesponsord worden.

Op technisch vlak probeert Protagio vrijheid zo veel mogelijk te bereiken door de mate van controle zo laag mogelijk te houden. Zo slaan we logfiles zo kort mogelijk op en natuurlijk proberen we de techniek zo veel mogelijk in dienst te stellen van de gebruiker: geen reclame, geen ingewikkelde patronen en een zo simpel mogelijke gebruikersinterface.

Duurzaam

Bij vrijheid hoort verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid vertaalt zich bijna direct in duurzaamheid. De duurzaamheid om zuinig om te gaan met de beperkte bronnen van onze planeet, maar ook om een bedrijfsstrategie na te streven die zo lang mogelijk houdbaar is. We doen dit immers niet voor een paar jaar, maar hopelijk voor tientallen en nog liever voor honderden jaren.

Op het vlak van ecologische duurzaamheid doet Protagio al jaren haar best. Zo denken we bij iedere aanschaf goed na over hoe lang we een product kunnen gebruiken en hoe we hier zo lang mogelijk gebruik van kunnen maken. Dat leid soms tot verrassende uitkomsten. Zo gebruikt Protagio vaak servers die al een eerder leven gehad hebben in een high-performance compute omgeving. Natuurlijk maakt Protagio ook uitsluitend gebruik van 'groene stroom'.

Ook als het aankomt op dingen zoals relatiegeschenken kijkt Protagio naar duurzaamheid. Een secrid (om je bankpassen veilig mee te nemen zonder dat de RFID-chip zomaar gescanned wordt) is een nuttig gebruiksvoorwerp en gaat jaren mee.

Open

Open is het sleutelwoord voor Protagio. Open Source Software, Open Standaarden, Open Systemen, Open bedrijfscultuur, Open Boek. Protagio wil een wereld die gebaseerd is op samenwerking, voor elkaar, door elkaar. Daarom gebruikt Protagio Open Source Software tenzij het echt niet anders kan. En daar gaan we heel ver in. Om een niet-opensource oplossing te gebruiken moet het verschil in kosten op jaarbasis ten minste 10.000 euro zijn of tot een technische onmogelijkheid leiden. Een voorbeeld daarvan zijn onze switches: er zijn geen opensource switches op de markt die 100Gbit/s verbindingen kunnen leveren, daarom gebruiken we switches die maximaal open zijn. Momenteel zijn dat Mellanox (nu nvidia) en Juniper switches. Maar zodra er open-hardware, open-source switches op de markt komen kijken we of we daar op over kunnen stappen. Natuurlijk zonder goed werkende apparatuur weg te gooien.

Een andere manier waarop Protagio open wil zijn is om op termijn het hele bedrijf 'kopieerbaar' te maken en om de diensten die je bij Protagio afneemt 'verhuisbaar' te maken. Net zoals je van mobiele-telefoon aanbieder kunt verhuizen zou je ook van cloud-provider moeten kunnen wisselen.

Vragen

Heb je nog vragen over de crowdfund? Er is een Vragen & Antwoorden pagina en je kan natuurlijk contact met ons opnemen.


Hier komt de link naar de crowdaboutnow campagne